V vesolju obstaja milijarde galaksij.

V naši galaksiji je milijarde zvezd in planetov.

Naša Zemlja pa je samo ena.

Vsako leto na 22. april obeležujemo svetovni dan Zemlje. Takrat se spomnimo, da imamo samo en planet, eno Zemljo, torej samo en dom. Edini in neponovljiv, zato je razmislek o njegovi ohranitvi smiseln, posebno v času svetovnih razprav o globalnem segrevanju kot tudi v času velikih podnebnih izzivov, ko se pod vprašaj začenja postavljati tudi kvaliteta življenja. Smiselno je razmisliti, kaj lahko mi, kot »podnajemniki« tega planeta naredimo zanj, za njegovo ohranitev in posledično za čim bolj kvalitetno življenje na njem.

Svoj poklon Zemlji smo izkazali tudi v Dijaškem domu Ajdovščina z izvedbo eko tedna, kjer smo nanizali nekaj aktivnosti na temo ekologije in trajnostnega razvoja. V ta namen smo si v okviru interesne dejavnost filmskega krožka pogledali 90-minutni dokumentarni film Žejni svet, ki govori o enem največjih izzivov za preživetje človeka: o vodi in njeni dragocenosti ter o smotrnem ravnanju z vodo, posebno v luči naraščajočega vpliva klimatskih sprememb.

Osrednji dogodek eko tedna pa je bila izmenjevalnica oblačil in predavanje naše nekdanje dijakinje, Karmen Koren, ki se je pred nekaj leti odpravila na pot samostojne podjetnice in v Kobaridu odprla svojo vintage/up-cycling trgovino Renkarmiko. Na predavanju, ki se je kasneje lepo razvila tudi v živahno debato, smo prisluhnili ekološki temi, in sicer o trajnostni uporabi oblačil, saj je tekstilna industrija ena največjih onesnaževalcev okolja. Poleg ekološkega vidika pa nam je Karmen Koren predstavila tudi temno plat tekstilne industrije, ki se neposredno dotika človeškega faktorja – hitro modo in posledično izkoriščanje poceni delovne sile.

Na eko tednu so bili domovci tudi ustvarjalni – po balkonih smo zasadili sivko, sočasno z izmenjevalnico oblačil pa je potekala še delavnica izdelave torb iz starih majic. Tik pred poletnimi počitnicami, v sredo, 16. 6. 2022, smo izmenjevalnico oblačil ponovili in tako v poletje vstopili modno posodobljeni. V Dijaškem domu  Ajdovščina smo na ta način želeli ozavestiti pomembnost našega planeta ter dejstvo, da je za ohranitev našega modro-zelenega planeta potrebno več kot le besede. Pomembna so dejanja, saj je Zemlja resnično naš edini in neponovljivi dom.   

                       

Dostopnost